Opal Taşı Özellikleri - Opal Çeşitleri ve Faydaları | Değerli Taşlar (2024)

Opal taşı, silis grubuna ait olan, aslında bir kuvars çeşididir. İsmini Sanskritçe değerli taş anlamına gelen “upala” kelimesinden aldığı söylenir. Yer altındaki suların hareket etmesi ve kayalar arasındaki boşluklarda çökelmesi sonucu oluşur.

Silis’in hidratlı ve jelatinli tüm çeşitlerini kapsar. Bu sebeple görünümü yağsı (mumsu) ve camsıdır. Opal, yarı değerli taşlar arasında oldukça ünlüdür, bazı örnekleri mücevher kalitesindedir.

Özgünlüğe ilham veren ve yaratıcılığı artıran bir taştır.Yaratıcı enerjinin akmasını sağlar, ilham verir ve ekstra desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an enerjisi ile yanınızda olacaktır. Empati, sevgi ve duygusal denge taşıdır.

Başlıca Konular

Opal Nedir? Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri

İçerisinde küçük ışıltılı parçacıklar var gibi görünür. Bir nevi kuvars taşının kristal yapılı olmayan türüdür. Işıltılı yapısı sayesinde içerisinde renk ve ışık oyunları sergiler ki buda onun mücevher taşı olarak kullanılmasında önemli rol oynamıştır. Bu taşı değerli kılan renkli oynamaları ise içerisinde bulunan silika küreleri sebebiyle oluşur. Silika küreleri ışınları kırar ve etrafa renkli ışıklar saçarlar. Kürelerin büyüklüğü renk çeşitliliğini de arttırır. Silikanın mineraloid veya kristal formudur.Genellikle Amorf (şekilsiz) yapıdadır. Saf haldeyken renksizdir.

Mohs sertlik skalasına göre sertlik derecesi 5,5-6 arasında olan opal çoğunlukla takı ve mücevher olarak kullanılır. Çok sert bir taş olmaması sebebiyle günlük kullanımda özen gösterilmelidir. Isıya, sıcağa ve güneş ışığına duyarlı bir taştır. Vücut ısısına göre renk değiştirebilme özelliği vardır. Bu özelliğe sahip başka bir taş yoktur.Bu taşa halk arasında panzehir taşı, gökkuşağı taşı gibi isimlerde verilmektedir. Şifalı olan taşlardan biri olduğuna inanılır.

Opal Grubu Taşları

Opal, birçok çeşidi olan bir taştır. Bununla birlikte en ünlüsüve kıymetlisi Avustralya Queensland bölgesinde bulunan bulunan madenden çıkan örneklerdir. Avustralya opali kaliteli ve en pahalı çeşididir. Yanar döner parıltılar oluşturduğundan oldukça kıymetlidir ve mücevher yapımında kullanılır. En kaliteli opallerin çıkarıldığı bir diğer yer ise Meksika’dır. Meksika’da daha çok ateş opali çıkarılır. Türkiye’de Afyon, Çanakkale, Eskişehir ve Kütahya gibi illerimizde opal yatakları bulunmaktadır.

En Yaygın Opal Çeşitleri

Opal taşının uluslararası sınıflamaya göre 99 çeşidi bulunur. Elbette burada tüm çeşitlerinden bahsetmek yazımızı çok uzatır. Bu sebeple en yaygın çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Ateş Opali (Fire Opal)

Ateş Opal renk olarak ateş kırmızısı, turuncu ve sarı tonlarındadır. En değerlileri koyu kırmızı olanlardır. Renk oynaması olmayan bir türüdür. Mücevher taşı kalitesinde olan çeşididir. İsmi anıldığında akla ilk gelen yer Meksika’dır. Ülkemizde az miktarda da olsa Kütahya civarında çıkarılmaktadır. Meksika’da bulunan örnekleri ticarette ballı opal, alev opali gibi isimlerle de bilinir.

Siyah Opal (Black Opal)

Siyah Opalde zemin genellikle siyah yada gri, kahverengi, mavi, kırmızı gibi koyu bir renktir. Bu zemin üzerinde gökkuşağı renklerinde ışık kırılmaları oluşur. Nadir bulunan bir tür olan bu kıymetli taş Avustralya’daki maden yataklarından çıkarılmaktadır. Nadir ve mücevher taşı değerindedir.

Jelimsi Opal (Jelly Opal)

Saydam yada yarı saydam genellikle mavimsi görünümde olan opal türüdür. Jelimsi olarak isimlendirilen türleri, diğer türlerinden farklı olarak ışık oyunları küçük parçalar halinde değil taşın genelinde olmaktadır. Bu sebeple aytaşı ve kalsedon ile karıştırılabilmektedir. Genellikle Meksika’da ve Nadiren Avustralya’da çıkarılmaktadır.

Kristal Opal (Crystal Opal)

Kristal Opal’de zemin saydam yada yarı saydamdır. Transparan bir taş olduğu için ışığa tutulduğunda gökkuşağı renklerinin görüntüsü büyüleyicidir.

Beyaz Opal (White Opal)

Zemin rengi beyaz, açık sarı ya da krem rengidir. Macaristan’da çıkarılır ve piyasada ‘Macar Opali’ olarak ta adlandırılır. İçerisinde kırmızı, mavi, yeşil ışık oyunları olur. Renk ne kadar fazlaysa taşın değeri o kadar fazladır.

Ağaç Opal (Wood Opal)

Farklı bir tür olan Ağaç Opal milyonlarca yılda oluşur. Toprak altında kalmış ağaçların yüksek ısı ve yüksek basınç altında taşlaşmaları sonrası bu türler meydana gelmiştir. Bu tür birçok renkte bulunabilir ancak daha çok oluştuğu ağaçların tonlarını taşır. Kahverengi, gri, pembe, kırmızı, menekşe, sarı gibi renklerde olabilir.

Süt Opal (Milk Opal)

Süt tonunda beyaz ancak diğer türlerine göre donuk renkli bir türüdür. Renk oyunları göstermez, parlak ve kaygan bir görünümdedir. Takı taşı ve süs eşyası yapımında kullanılır. İçinde ağaç dallarına benzer yapılanmalarda görülebilir.

Adi Opal (Common Opal)

Yağımsı bir görünümü ve parlaklığı olan bir taştır. Beyaz, sarı, yeşil, gri renklerde olabilir. Işık oyunları olmayan bir taş olduğu için takı yapımında pek tercih edilmemektedir. İçinde ağaç dallarına benzer yapılanma olursa ‘dendiritli opal’ olarak ta adlandırılabilmektedir.

Opal Taşı Faydaları

Opal Taşı Özellikleri - Opal Çeşitleri ve Faydaları | Değerli Taşlar (2)
  • Sevgi, umut ve şefkat taşıdır.
  • Kızgınlık halini yatıştırır.
  • Göz sağlığına iyi geldiği bilinir.
  • Duygular ve akıl konusunda bütünlük sağladığı söylenir.
  • Kişide özgüveni artırır ve kötü huylardan koruduğu bilinir.
  • Kendini ifade etme özgürlüğü verir.
  • Bağımsızlık ve Özgürlük taşıdır.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrek hastalıklarında faydalıdır.
  • Kan hastalıkları için iyileştirme etkisi vardır.
  • Parkinson tedavisinde yardımcıdır.
  • Kişiye pozitif enerji verir, negatif enerjiyi alır.
  • Utangaçlığın azalmasına yardımcı olur.
  • Yaratıcılığı arttırır, ilham verir.

Temizliği ve Bakımı

Opal taşının temizliği ve bakımı söz konusu olduğunda özenli olmalısınız. Bu taşın bazı örnekleri mücevher kalitesindedir. Bazıları ise yarı değerli taş olarak adlandırabileceğimiz daha düşük kaliteli örneklerdir. Ancak bu taşınızın kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirmez. Sertlik derecesi Mohs cetveline göre 5,5 ile 6,5 arasında değişen taşınızı kısa süreli su altında yıkayabilir veya bunun yerine nemli bir bez ile silebilirsiniz. Sertliği 7 altında olduğu için uzun süre suyun içerisinde bekletilmesi pek önerilmez.

Enerjisel temizliği için ise en uygun yöntemlerden biri dolunay zamanı ay ışığına bırakmanızdır. Bununla birlikte tütsüleme yöntemini kullanabilirsiniz, selenit kasede bekletebilirsiniz.

Künye

Sertlik

5,5 – 6,5

Özgül Ağırlık

1.9 – 2.3

Kimyasal Formül ve Grubu

SiO2· nH2O ve Silikat

Renk

Ateş Kırmızısı, renksiz, beyaz, pembe, mavi ve karışık gökkuşağı renklerinde, ışıltılı, yarı saydam yada saydam

Çıkarıldığı Yerler

Avustralya, Meksika, Afrika, Peru, Macaristan, Türkiye (Afyon, Çanakkale, Eskişehir ve Kütahya )

Çakralar

Alın (Üçüncü göz), Taç

Kaynaklar:

https://www.mindat.org/min-3004.html

Opal Taşı Özellikleri - Opal Çeşitleri ve Faydaları | Değerli Taşlar (3)

Opal Taşı Özellikleri - Opal Çeşitleri ve Faydaları | Değerli Taşlar (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6608

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.